Flytende Landskap

av Venke Marie Sortland, 08/02/2018

Flytende landskap er en serie med uannonserte dansekunst-hendelser som vil foregå i ulike offentlig rom i Oslo, våren 2018. Arbeidet vil bli utført av åtte dansere sammen med nesten 1000 meter lianer laget av tekstil. Lianene er inspirert av ytre landskap (natur) og indre landskap (kropp). Langsomt transformerer danserne landskapet ved å bevege seg med, oppå og gjennom lianene. Lianene gjør det mulig for utøverne å skape midlertidige skulpturer, dekke store områder, konkret knytte lianene til stedet eller selv forsvinne, eller la lianene bli liggende igjen som skall eller spor.

Foto: Tom Øverlie

Foto: Tom Øverlie

Sted og tid
Stasjonsallmenningen (Barcode): 23.-27. april kl 06.30-09.30
Paradisbukta, Bygdøy: 2.-5. mai kl 10.30-14.30 (3. mai avlyst pga regn)
Ammerudlia Borettslag: 7.-9. mai kl 15.30-19.30
Hagen i Oscars gate 11: 14. mai kl 14.00 til 15. mai kl 14.00 (24 timer i ett strekk)
Deichman Hovedbibliotek: 24. mai kl 8.30 – 11.00, 25. mai kl 8.30 – 11.00
og 26. mai kl 10.00 – 16.30

VELKOMMEN til å gå forbi eller bli værende!

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Medvirkende
Produsent: Landing ved Venke Marie Sortland, Sigrid Kopperdal og Ida Gudbrandsen
Koreografi og utøvelse: Ina Coll Kjølmoen, Marianne Skjeldal, Pernille Holden, Ingrid Haakstad, Rikke Baewert, Venke Marie Sortland, Sigrid Kopperdal, Ida Gudbrandsen, Loan Ha
Scenografi og kostymer: Camilla Wexels Riser
Kostymesøm: Hedda Simonsen Lund
Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Oslo Kommune

fl_april18_fredrikstad_2

fl_april18_fredrikstad_7

I og med Flytende Landskap utforskes de kroppslige og taktile møtene som skjer mellom utøverne og lianene, mellom utøverne/lianene og stedet og mellom utøverne/lianene og publikum. Møtene handler både om topografi og situasjon, og utøvernes handlinger utfordrer og støtter den aktiviteten, energien og væremåten som allerede finnes på stedet. Fordi lianene tar til seg fukt og skitt og på grunn av interaksjon med situasjonen får møtet med stedet konkrete konsekvenser.

Publikum inviteres gradvis til å bli deltagende sammen med oss. Ambisjonen er å legge til rette for at publikum kan erfare hendelsen og landskapet med sin egen kropp, ikke bare som betraktere. Det vil være mulig for publikum å selv interagere med lianene gjennom å flytte, dra og løfte dem, eller ved at de blir invitert med i en felles aktivitet. På den måten vil vi helt konkret kunne endre folks adferd på stedet. Målet er å bevisstgjøre, påvirke og utfordre hva som er normal oppførsel og tilby alternative måter å forholde seg til verden på.

I Flytende landskap jobber vi med utstrakt bruk av tid, der det å erfare noe over en lengre periode (både som tilskuer og deltager) fremheves som verdifullt og meningsskapende i seg selv. Utøverne kommer med få initiativ og skaper tablåer som sakte forandrer seg, lik et landskap som eroderer, bygges eller synker. Utøverne tar seg tid til å lytte, være tilstede, og til å etablere situasjoner der skillet mellom utøvere, lianer, publikum og sted blir mindre tydelig.

BILDELOGG

Dag 1, mandag 23. april, BARCODE

barcode_dag1_3

Dag 2, tirsdag 24. april, BARCODE

barcode_dag2_11

Dag 3, onsdag 25. april, BARCODE

barcode_dag3_1

Dag 4, torsdag 26. april, BARCODE

En elv av #FlytendeLandskap .. ved #AkrobatenBro fløt inn i #BarcodeOslo #Oslo

A post shared by Gisle (@ordspinn) on

Dag 5, fredag 27. april, BARCODE

foto: Camilla Wexels Riser

foto: Camilla Wexels Riser

Dag 6, onsdag 2. mai, PARADISBUKTA

foto: Camilla Wexels Riser

foto: Camilla Wexels Riser

Dag 7, torsdag 3. mai, PARADISBUKTA

Paradis_dag7

Dag 8, fredag 4. mai, PARADISBUKTA

Foto: Camilla Wexels Riser

Dag 9, lørdag 5. mai, PARADISBUKTA

Paradis_fl_dag9_5mai

Dag 10, mandag 7. mai, AMMERUDLIA BORETSLAG

Foto: Camille Wexels Riser

Foto: Camille Wexels Riser

Dag 11, tirsdag 8. mai, AMMERUDLIA BORETSLAG

Foto: Camilla Wexels Riser

Foto: Camilla Wexels Riser

Dag 12, onsdag 9. mai, AMMERUDLIA BORETSLAG

ammerud_fl_dag12_090518

Dag 13 og 14, mandag 14. til tirsdag 15. mai, OSCARSGATE 11

Hagen_fl_dag13til16

OM DE MEDVIRKENDE:

Rikke Baewert er utdannet ved Kunsthøgskolen i Amsterdam, AHK 1997-2001 og har Ettårig forstudium i dans 1996-1997. Hun har i perioden 1997-2018 danset og samarbeidet med et bredt spekter av koreografer og hatt omfattende nasjonal, nordisk og internasjonal turnevirksomhet. Siden 2004 har Baewert hovedsakelig jobbet som medskapende utøver i Impure Company/Hooman Sharifi, siden 2014 har hun også jobbet som kompaniets produsent og som Sharifis koreografi assistent under produksjonen While they are floating med Carte Blanche våren 2017. Hun holder i tillegg workshops og har undervist på KHIO, PRODA og Skolen for Samtidsdans/Høyskolen for Dansekunst. I 2015 dannet hun kunstnerkollektivet SUPERNOVA sammen med Loan Ha og Ida Gudbrandsen, som hadde premiere på DansensHus med forestillingen Skinn i september 2017.

Ida Gudbrandsen er utdannet ved Spin Off Forstudium i Dans(2004-2005) og Den Norske Balletthøyskole(2006-2009). Hun har siden 2011 jobbet som utøver i kortere og lengre samtidsdansprosjekter og ble involvert i Landing i 2016. Ida arrangerer også Praxisfestivalenog Mind the gapog er ansatt i Skuespiller- og danseralliansen.

Ingrid Haakstad har sin utdannelse fra Spin Off forstudium i dans og Kunsthøgskolen i Oslo BA moderne- og samtidsdans. Hun jobber som danser i det frie feltet, med base i Oslo. Ingrid har jobbet som utøver i en rekke forestillingsprosjekter og etablert samarbeid med flere koreografer og ulike grupperinger av kunstnere, deriblant : Field works v/Heine Avdal og Yukiko Shinozaki, Stian Danielsen, Hege Haagenrud, Eivind Seljeseth, Orfee Schuijt og Janne-Camilla Lyster.

Pernille Holden har sin utdannelse fra Spin Off Forstudium i Dans(2002-2003) og Skolen for Samtidsdans(2003-2005) (nå HFDK) . Siden 2005 har hun jobbet aktivt i det frie dansekunstfeltet både som skapende og utøvende. Hun har vært en del av en rekke samarbeidsprosjekter og jobbet med med egne koreografiske arbeid. I 2016 mottok hun treårig arbeidsstipend.

Sigrid Hirsch Kopperdal, samtidsdanser, er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, BA i moderne -og samtidsdans, og ved Salzburg Experimental Academy of Dance. Sigrid jobber med koreografer som bl.a. Ingri Fiksdal, Kristin Ryg Helgebostad, Siljeholm/Christophersen og Anne-Mareike Hess. Sigrid har jobbet med Landing siden 2014, og vært en del av staben siden 2016.

Camilla Wexels Riser er billedkunstner og scenograf og arbeider med stedsspesifikke installasjoner, maleri, scenografi og kostyme. CWR arbeider prosessorientert i videste forstand og praktiserer dette som en egen måte å utvikle og forme materiale til ulike produksjoner. I utforming av scenografier, benytter hun gjerne gjenbruks el. natur materialer og bygger scenografien opp parallelt som forestillingen utformes i samarbeid med hele ensemblet. Wexels Risers omfattende stedsspesifikke installasjoner utarbeides ofte i samarbeid med James Moore samt utvalgte kunstnere fra ulike disipliner. Installasjonene er teatrale settinger bygget opp rundt temaer som er inspirert av de forskjellige valgte sites/ åsted. All slags naturmaterialer, funnede objekter, soundscapes, lys, mytologi og symbolisme er integrerte fragmenter som danner et løst relatert hele. CWR har en bachelor fra Norwegian Academy of Figure Theater 1994 (nå Scenekunst Akademiet) samt en post-graduate studie fra NAFT og DAMU i Prag, Tsjekkia1996 og studerte ved Oslo-Tegne og Male Skole i 1986-87. Medlem av Norske Billedkunstnere, Østfold Bildende kunstnere og Norske Scenografer.

Marianne Skjeldal er danser, koreograf og performer bosatt i Oslo. Hun har en MFA fra DOCH/Stockholms Konstnärliga Högskola, i New Performative Practices med spesialisering i koreografi og performance (2015-2017) og to-årig danserutdanning fra Skolen for Samtidsdans, nå Høyskolen for Dansekunst – HFDK.no (1997/2002). Marianne produserer egne arbeider i skjæringspunktet mellom koreografi og performance, i tillegg til at hun er aktiv i flere andre kunstneriske samarbeid. www.marianneskjeldal.com / www.laternalaterna.org

Venke Marie Sortland jobber som frilans dansekunstner med base i Oslo. Hun har sin kunstneriske utdannelse fra skolen for Samtidsdans i Oslo, 2002 – 2005. Venke har jobbet som utøver for blant annet; Jana Umüssig, Philip Gehmacher, Ingri Fiksdal, Impure Company/Hooman Sharifi, Prosjekt Isadora/Caroline Whalstøm Nesse og Camilla Myhre, Wee Company/Francesco Skavetta. Venke har også vært tilknyttet flere grupper; en trio med dansekunstner Pernille Holden og musiker Jo Berger Myhre, og Nummen Safari, i tillegg til å gjøre egne soloarbeider. Venke har vært en av Landings stabsmedlem siden oppstarten i 2005, og har medvirket i alle Landings prosjekter.

fl_april18_fredrikstad_3

Flytende Landskap, skisse av Camilla W. Riser

Flytende Landskap, skisse av Camilla W. Riser

Flytende Lanskap, skisse av Camilla w. Riser

Flytende Lanskap, skisse av Camilla w. Riser

barcode_dag2_6

Legg igjen en kommentar

Påkrevd.

Påkrevd. (Vises ikke)