Var Vrimmel på konferansen Art in Education

av Venke Marie Sortland, 23/08/2019

28. til 30. august arrangerer Kulturtanken og OsloMet en internasjonal konferanse om barns møter med kunst i skolen; Art in Education – Building Partnerships with Artists, Schools, Young People and Communities. Landing vil delta på konferansen og presentere erfaringer fra prosjektet Var Vrimmel som vi gjennomførte tidligere i år. 

Mer informasjon om konferansen her: https://www.kulturtanken.no/tankebloggen/2019/8/22/setter-kunst-i-skolen-p-det-internasjonale-kartet

Flytende Landskap på SALT

av Venke Marie Sortland, 23/08/2019

7. og 8. september vil Landing gjennomføre prosjektet Flytende Landskap på SALT i Oslo, mellom kl 11.00 og 14.30 begge dager. Prosjektet gjennomføres i denne anledningen som en del av SALTs kunstprogram.

Mer informasjon om prosjektet Flytende Landskap finner du her:

Danseomvisning for barnehagebarn

av Venke Marie Sortland, 23/08/2019

Høsten 2019 vil Landing produsere og gjennomføre en ny danseomvisning på Munchmuseet, i utstillingen Alt det vi eier som åpner den 29. september. Danseomvisningene vil produseres både for barnehagebarn, som en del av Oslo Kommunes kulturprogram for barnehager høsten 2019, og for familier på Museets familiedager den 27. oktober og den 17. november. Prosjektet er en fortsettelse av Landings samarbeid med Museet om å utvikle formidlingsstrategier for barn og unge, se mer info her.

Var Vrimmel på Sakshaug skole

av Venke Marie Sortland, 06/02/2019

Landing er inne i sin tredje uke med prosjektet Var Vrimmel på Sakshaug skole på Inderøy.

Les om prosjektet på kommunens hjemmeside.

Les mer om prosjektet her.

 

 

Pilotprosjekt for Akershus DKS på Munchmuseet

av Venke Marie Sortland, 06/02/2019

Landing gjennomførte høsten 2018 pilotprosjektet Munch opp-ned for DKS Akershus i samarbeid med Munchmuseet. Her ble utstillingen Måneoppgang, med kunstverk av Edvard Munch og Marlene Dumas formidlet til 2. klassinger gjennom en danseomvisning.

Utøvere: Ida Gudbrandsen, Rikke Baewert, Venke Sortland og Sigrid Kopperdal

Her kan du lese mer om Landings pågående samarbeid med Munchmuseet.

Barnas-kunstdag-Maaneoppgang-2018-09254

FELT

av Venke Marie Sortland, 06/02/2019

felt 1 på sinsen

Felt, 2019. Foto: Tom Øverlie

 

Felt er en danseforestilling av Landing der vi fortsetter vår undersøkelse av skolen som sted og barn som målgruppe. Felt har elevenes skolehverdag som utgangspunkt, og foregår i klasserommet, gangen og trappa. Sammen med elevene sklir vi ut og inn av situasjoner der vi muliggjør erfaring av andre, kanskje også nye, måter å være sammen og erfare sin egen kropp på – ut over det hverdagslige og det individuelle.

Forestillingen spilles for elever i 3. og 4. klasse. Vi åpner et begrenset antall publikumsplasser for andre interesserte. Se spilletid og -sted under og send en mail til: post@landing.no for avtale.

felt 2, sinsen

Felt, 2019. Foto Tom Øverlie.

 

Kunstnerisk medvirkende

Koreografi og utøvelse: Sigrid Kopperdal, Ida Gudbrandsen og Venke Marie Sortland

Komposisjon og musiker: Hanna Gjermundrød

Scenografi og kostyme: Camilla Wexels Riser

Kostymesøm: Hedda Simonsen Lund

Produsent og kunstnerisk ansvarlig: Landing

Spilletider og -steder

Tirsdag 7. mai klokka 9.45, 11.30 og 12.45, Frogner skole og kultursenter i Sørum kommune

Torsdag 9. mai klokka 9.45, 11.30 og 12.45, Frogner skole og kultursenter i Sørum kommune

Mandag 13. mai klokka 9.00, 10.15 og 12.00, Sinsen skole i Oslo

Tirsdag 14. mai klokka 9.55 og 11.30, Veståsen skole i Gjerdrum kommune

Onsdag 15. mai klokka 8.45 og 9.55, Veståsen skole i Gjerdrum kommune

Støttet av

Norsk Kulturråd, SPENN, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere

felt 3, sinsen

Felt, 2019. Foto Tom Øverlie.

 

Innlegg på Kulturtankens konferanse om elevmedvirkning

av Venke Marie Sortland, 06/02/2019

Landing deltok på Kulturtankens konferanse om elevmedvirkning i DKS, 26.-27. september i Bergen, med et innlegget: Møtet med publikum som produktiv motstand.

Kort om innlegget: Landing har siden etableringen i 2005 vært interessert i å nå et annet og større publikum enn de som vanligvis oppsøker dans. Videre har vi vært interessert i hvordan dans kan formidles som en kroppslig og sanselig erfaring. Dette har blant annet ført til en eksperimentering med hvilke situasjoner og formater dans best kan formidles i. I mange tilfeller fører denne eksperimenteringen til møter med publikum både i prosessen og forestillingen, og til en opphevelse av skillet mellom det kunstneriske og det formidlingsmessige arbeidet. Det er i denne forhandlingen, mellom de kunstfaglige og de pedagogiske, relasjonelle og eller politiske aspektene ved arbeidet, og i et åpent og direkte møte med vårt publikum, at vi finner det mest utfordrende, men også mest produktivt å produsere våre prosjekter. I dette foredraget vil vi dele noen av våre erfaringer og tanker rundt dette.

Les mer om konferansens program og innhold her

Se opptak fra konferansen her

Les Periskops sak om konferansen: Hva må egentlig til for å få de ulike DKS-aktørene til å møtes på felles grunn?

 

 

Var Vrimmel

av Venke Marie Sortland, 06/02/2019

VarVrimmel 2

Var Vrimmel er et samarbeid mellom Landing, skole- og kulturssenteret AKSET på Inderøy i Trøndelag, og produsent og interesseorganisasjon Dans i Trøndelag. Gjennom prosjektet, som ligger i skjæringspunktet mellom kunstnerisk og pedagogisk praksis, undersøker vi hvilke muligheter og utfordringer som oppstår når tre dansekunstnere (Ida Gudbrandsen, Maja Roel og Venke Marie Sortland) flytter sine kunstneriske praksiser og prosesser til en grunnskole i fire uker (januar til februar 2019), og involverer 4. klasse studenter i den. Innenfor perioden vil de tre danserne være til stede og tilgjengelig for studenter og lærere fra begynnelse til slutt på skoledagen – ikke bare i undervisningssituasjoner, men også i andre, mer eller mindre koreograferte og / eller performative situasjoner og møter.

Var Vrimmel er støttet av Norsk kulturråd og Dans i Trøndelag.

VarVrimmel 4

Spørsmål vi har jobbet med er blant annet:

-hvordan vi kan jobbe med medborgerskap gjennom eastetiske læreprosesser og med dansekunst som uttrykksform

-hvordan vi kan gjøre plass til både pedagogisk og kunstnerisk arbeid innenfor skolebygget og i skolekonteksten

– hvordan vi kan sette igang og drive frem kunstneriske prosesser der elevene kan være medskapende sammen med oss

Bilde Akset

I Var Vrimmel jobber vi etter følgende overordnede prinsipper:

– Vi vil være tilgjengelig for elevene hele kunstneropphold perioden, det vil si at vi legger all planlegging, alle matpauser, all utprøvning til skolen og kulturarenaens fellesarealer – foruten undervisningsøktene som vi vil ha med en klasse eller mindre gruppe.

– I alle våre møter med elevene vil vi veksle mellom å gjøre, se på hverandre og snakke sammen om det vi gjør. Dette er grunnstrukturen i måten vi arbeider kunstnerisk på, og derfor noe vi gjerne vil praktisere sammen med elevene.

– I alle våre møter med skolen og kulturarenaen vil vi handle etter prinsippet om at flere ulike sannheter og perspektiver kan få eksistere samtidig – vi vil altså hverken jobbe for å “omvende” skolekonteksten, men heller ikke la skolekonteksten få overstyre vår kunstneriske kompetanse. I oppholdet på skolen skal vi finne tid og rom til både pedagogiske og kunstneriske praksiser, og utforske situasjoner i mellomrommet mellom disse.

IMG_8300

IMG_8291

Safarium på KLODEN I SENTRUM

av Venke Marie Sortland, 06/06/2018

Lørdag 9. juni kl 16.00 spilles Safarium for barn fra 1-3 år på festivalen Kloden i sentrum – i et telt foran Nationaltheatret i Oslo sentrum. Ta med deg en liten venn og besøk oss! Kloden i sentrum er en del av programmet til Heddadagene 2018.

Billetter til alle forestillingene: https://kloden.ticketco.events/no/nb

Under Heddadagene flytter Kloden inn i et telt i Oslo sentrum, og i samarbeid med Scenekunstbruket fyller vi det med fantastisk scenekunst for det unge publikummet.

Forestillinger:
Fredrik Høyer og Det Andre Teatret: “Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping”
Artilleriet Produksjoner: “Myke Øyne”
Landing: “Safarium”
Teater Nova v/ Simone Thiis/TPO: “MINI”
Th’Line: “Meg, Meg og Meg”
Teater Joker: “Brune” (vinner av Heddaprisen 2017, beste barneforestilling)
New International Encounter (NIE): “We come from far, far away” (vinner av Heddaprisen 2017, beste forestilling for ungdom)

Om Kloden:
KLODEN skal bli et hus der profesjonell scenekunst møter barn og ungdom, og der de unge selv er med å bygge opp stedet sammen med profesjonelle aktører. KLODEN skal være en motor i utviklingen av bydelen, en betydningsfull kunstaktør for Oslo-regionen, et viktig hus for scenekunstfeltet i Norge, og et unikt sted i europeisk og internasjonal sammenheng. Vi vil etablere KLODEN fordi det er på tide med et eget sted for de unge og scenekunsten.

Om Safarium:
De deiser og ruller, koser og moser! Safarium er en danseforestilling for barn, og er både en forestilling, utforskning og safari. Barna blir invitert med til å utforske rom og bevegelse sammen med danserne.

Gjennom sanselig og taktil utforskning av rommet, eller baskete omfavnelser, får publikum oppleve både fysisk kraft og sensibilitet på nært hold. Målet er å utfordre publikum til erfaring av kroppen utover det hverdagslige. Landskapet fungerer både som forestillingsrom og som en midlertidig installasjon – et kunstverk i seg selv.

Siden premieren i 2014 er «Safarium» blitt spilt på festivaler som Sand-festivalen i Kristiansand, Multiplié dansefestival i Trondheim, Kortreist dansefestival på Inderøy, UNGI-festivalen i Reykjavik og Imagine Childres Festival i London.

Flytende Landskap på Deichman Hovedbibliotek

av Venke Marie Sortland, 19/05/2018

Vårens siste dager med Flytende Landskap vil finne sted rundt og utenfor Deichman Hovedbibliotek, torsdag 24. mai kl 8.30 til 11.00, fredag 25. mai kl 8.30 til 11.00 og lørdag 26. mai kl 10.00 til 16.30. VELKOMMEN til å gå forbi eller bli værende!